mac napisał(a):
To ja dołożę Asiu jeszcze jedno. Bożena (genowefa) opracowała na podstawie na podstawie książki "Imionospis poległych i straconych ofiar powstania 1863 i 1864", Hipolit Stupnicki, Lwów 1865 listę Wielkopolan poległych w powstaniu styczniowym 1863-64. Lista jest w dziale opracowania, a bezpośredni link jest tutaj:
Wielkopolanie polegli w powstaniu styczniowym 1863-1864.
Witam wszystkich serdecznie!
Hipolit wykonał ogromną, niezwykle ważną pracę, lecz błędów niestety się nie ustrzegł.
Ja zaś śledzę publikowaną listę i prostuję błędną informację, na temat Walerego Kucharskiego, stryja mojej ojczystej babki.
Prostowałem trzy lata temu u Stankiewicza, ale widzę, że tutaj też istnieje taka potrzeba.
Waleryan (wg archaicznej pisowni - współcześnie Walerian lub Walery) Kucharski był rodzonym bratem mojego pradziadka Ignacego, a to co wiemy o nim kłóci się z tym, co podaje Hipolit Stupnicki.
Otóż urodzony w roku 1844, w Brześnicy koło Dolska, poszedł do powstania razem ze starszym bratem Nikodemem i 22 marca 1863 brał udział w bitwie koło Pątnowa w oddziale Edmunda Calliera. Jego oddział walczył pod Olszowym Młynem. Miejsce to bywa potem również określane: Olszowa, bądź Olszak.
W czasie tej potyczki śmiertelne w konsekwencji ranny odniósł również inny powstaniec o nazwisku Kucharski – Zygmunt.
Wielu Wielkopolan zostało tam rannych, jest na to wiele wpisów w Dworzaczku.
Ciężko rannego Waleriana Kucharskiego przewieziono przez granice zaborów do Orchowa, do proboszcza sprzyjającego powstańcom – Nikodema Siega. Był przez księdza otoczony opieką, niestety rany były poważne, w konsekwencji zmarł 30 maja w Orchowie, gdzie został pochowany z honorami, przy kościele, a nie na cmentarzu parafialnym. Dzięki temu jego grób ocalał i można przeczytać następujący tekst na tablicy: Waleryan Kucharski, Syn Ignacego Kucharskiego i Florentyny z Nawrockich, Licząc lat 19 † w Orchowie 30. Maja 1863 r. wskutek ran odebranych w bitwie pod Olszową dnia 22. Marca 1863 r.
Tablica nagrobna jest więc dowodem na to, że miejscem śmierci i pochówku Waleriana było Orchowo, a jego ojcem był Ignacy.
Powinowactwo z drugim powstańcem Zygmuntem Kucharskim było wysoce prawdopodobne - sądzę, że to był brat stryjeczny Walerego ale dowodów na to nie mam.
To co wiemy o Zygmuncie jest w Tekach Dworzaczka.
Znajdujemy tam następujące dwa wpisy dotyczące Zygmunta Kucharskiego.
1. Metrykalia > Katolickie > Część 4
19635 (Poznań, Św. Marcin)
1863.25/VII. + G. Zygmunt Kucharski, l. 19, w akad. wrocł., s. G. Jana dziedzica d. Niedźwiedź p. chełmiń. i Walentyny Paliszewskiej, z ran pod Olszową 22/III
Ta Niedźwiedź leży pod Wąbrzeźnem, w ziemi chełmińskiej i to są dawne Prusy Zachodnie. Na przykościelnym cmentarzu pochowany jest Jan Kucharski, ojciec Zygmunta, powstaniec listopadowy.
2. W Dzienniku Poznańskim z 1863 roku (nr 171 - 30/VII.) znajdujemy potwierdzenie dotyczące Zygmunta:
Zygmunt Kucharski 25/VII. + z ran pod Olszową (w dn. 22/III. (nr 169. 28/VII.). Operacja z przed 6 tyg. nie uratowała go. Pielęgnowany był w domu hr. A. Skórzewskiej przy ul. Rycerskiej p. l. p. 416
Tak więc to Zygmunt, syn Jana zmarł w Poznaniu, a nie Walery i wszystko wskazuje na to, że na liście Hipolita Stupnickiego opisy obu są zamienione.
Pozdrawiam
Jerzy Szatkowski