W zeznaniu z roku 1842 w księgach Sierakowa pojawia się nazwisko które zapisano 'Latalak'.
Jest to jedyny znany mi dokument dotyczący tej osoby i nazwiska - nie mam z czym prównywać.
Nie wiem czy wpisu dokonano bezpośrednio, może przepisano z jakiegoś raptularza, jednak napisano w sposób pewny i ciągły.
Wpis dość czytelny i raczej nie ma błędu w odczytaniu - tekst brzmi z grubsza tak:
'gospodarzowi Michałowi Odolińskiemu z jego żony Marianny Latalak narodziła się córka Anna'
Dotyczy, jak widać, rodziny chłopskiej. 
Nazwiska Latalak nijak nie mogę doszukać się w czasach nam współczesnych jak też w przeszłości.
Zdaję sobie sprawę że to chłopi, wiek XVIII i tylko zeznanie, świadkami były osoby wiekowe (narodziny Anny miały miejsce w roku 1772) - mogło dojść do jakiś przekłamań.
Przejrzałem inne nazwiska z Sierakowa, nie ma żadnego które by brzmiało podobnie.
Z podobnych nazwisk spoza Sierakowa znalazłem: Latalski, Lata, Łata.
Skłonny byłbym więc podejrzewać że słysząc brzmiące obco nazwisko Lata/Łata dokonujący wpisu utworzył coś co miało zmierzać ku formie Latalak(owej) a została Latalak...
Zagadką dla mnie jest też to że nazwisko Łata/Lata wg. prof. Rymuta jest popularne w Polsce i Wielkopolsce.
W Poznań Project pojawia się ono jednak ledwie 14 razy!
Wszelkie Wasze (d/p)omysły jak to było w Sierakowie w 1842 lub 1772 dla mojego  skołowanego umysłu - jak zawsze - bezcenne