Dziękuję za wskazówki dotyczące poszukiwania list imiennych żołnierzy 17 pułku ułanów i 55 pułku piechoty. Mam złe doświadczenia z różnymi stowarzyszeniami zaangażowanymi w akcję zbierania fotografii , dokumentów i danych biograficznych uczestników wydarzeń historycznych. Dwa lata temu z okazji 100 rocznicy wybuchu Powstania Wielkopolskiego też organizowano zbiórkę pamiątek po uczestnikach powstania. Wysłałem to co miałem, ale także wysłałem uwagi do publikacji wskazując na ewidentne pomyłki i tak np. wskazałem na częste mylenie miejscowości Kąkolewo w powiecie leszczyńskim z Kąkolewem w powiecie grodziskim. I co, żadnego odzewu nie wspominając o podziękowaniach. Zadaje sobie często pytanie, co robią instytucje finansowane z budżetu państwa? Zajmują się chyba bardziej polityką niż dbałością o pamięć naszych przodków. Korzystam bardzo często z archiwów zachodnich(najczęściej niemieckich) i jestem zaskoczony ich dbałością o faktografię i tak dla przykładu, moja ciotka przez kilkanaście miesięcy była więźniem Auschwitz i do dzisiaj nie mam jej na wykazie więźniów Auschwitz, mimo że rodzina wysłała do muzeum jej dokumentację. W ostatnim czasie Stowarzyszenie Polski Klub Kawaleryjski opublikowało w Internecie ulotkę o akcji zbierania pamiątek. Wysłałem na podany adres emaliowy wiadomość i czekam, i czekam, i czekam!!!
Załączam w poniższym linku treść ulotki.
https://naforum.zapodaj.net/af823d90fc84.jpg.html