Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 10 lis 2024, 09:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 cze 2009, 19:34 

Brych Stanisław major WP zm. 1933r lat 45 , POWST. WLKP.
Informacje o zmarłym z AA w Poznaniu: Brych Stanisław; Powiatowa Komenda Uzupełnień Sanok; *30.7.1887; zm. choroba 7.6.1933; CG/1384
Grób znajduje się na Cmentarzu Garnizonowym, kwatera V , nr 251.

pozdrawiam:)

Gdzie urodził się ok. 1781 roku Melchior Bręczewski ? Proszę o pomoc!

PostNapisane: 23 cze 2009, 19:48 

Dziękuję bardzo,o to chodziło.

PostNapisane: 14 sie 2009, 21:50 

Przepraszam możne ktoś wiem czy na cmentarzu jest pochowany Edward Spychała jego zdjęcie wisi w gablocie w muzeum na cytadeli z napisem obrońcy cytadeli

PostNapisane: 24 sie 2009, 13:14 

Niestety nie figuruje w spisie.

pozdrawiam

PostNapisane: 25 sie 2009, 09:11 

Na tablicy byli wywieszeni z tego co pamiętam nie tylko ci co zginęli. Mój wuja wisi na tablicy a żył sobie spokojnie do 1980 r. 8)

PostNapisane: 25 sie 2009, 09:35 

LUXOR napisał(a):
Na tablicy byli wywieszeni z tego co pamiętam nie tylko ci co zginęli. Mój wuja wisi na tablicy a żył sobie spokojnie do 1980 r. 8)

Masz rację Przemo, dziadek mojej koleżanki także był Cytadelowcem i jego fotografia wisiała w gablotce, kiedy on sam był w doskonałej formie. Co ciekawe, fotografia ta była dość współczesna, tzn. na pewno nie pochodziła z czasów wojny, myślę że było to zdjęcie z lat 70-tych XX w. Może wtedy zmieniano wystawę lub uzupełniano brakujące zdjęcia.

PostNapisane: 26 mar 2011, 13:21 

kufferka napisał(a):
Dziękuję za informacje :)
Byłam bardzo zaskoczona, kiedy przypadkowo dowiedziałam się, że na "nowym" cmentarzu leżeli moi przodkowie. Więcej, zaskoczony był również mój tata i jego rodzeństwo, bo nikt z żyjących starszych członków rodziny o tym nie mówił, choć wszyscy o tym wiedzieli i wcześniej chodzili na ten cmentarz :shock:
Potem moja babcia wspomniała coś, że "wzięli i skopali dziadków i nikt nam nic nie powiedział", ale wiem, że nikt nie zrobił tego w tajemnicy i nie informując rodziny. Po prostu nikt z moich bliskich na czas się tym nie zainteresował :evil:
A teraz ja, w listopadowe święto chodzę do lasku i zapalam znicz gdzieś w alejce. Nie wiem, gdzie znajdowały się groby członków mojej rodziny i nie ma to już znaczenia.
Nadal jednak bardzo mnie interesuje, jak ten cmentarz wyglądał. Z dzieciństwa pamiętam już lasek z widocznymi pozostałościami grobów, a teraz... oglądam ten śmietnik :(

Witam.
Prochy osób z zlikwidowanego w 1973 roku "nowego" cmentarza Św. Wojciecha w tym i moich krewnych zostały przeniesione i złożone na cmentarzu komunalnym na Miłostowie, pole 35 kwatera 4. Jest to mała kwatera zbiorcza bez nazwisk.
Kwatera umieszczona między kwaterami 6 i 5 na skraju cmentarza w sąsiedztwie betonowego ogrodzenia , oddzielona od całości niskim żywopłotem. Na miejscu znajduje się kamienna tablica informacyjna. Miejsce łatwe do odnalezienia.
Pozdrawiam.
Grzegorz

Ostatnio edytowano 17 kwi 2011, 17:33 przez ebryka1, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 mar 2011, 14:33 

Czy w spisie pochowanych znajdują się osoby o nazwisku Paruszewski/a ?
Chodzi przede wszystkim o Marię Paruszewską, poetkę zmarłą w 1937 roku, matkę pracodawcy mojego pradziadka.

Pozdrawiam!

Ignacy Szlachciak, ur. ok. 1780, ślub z Zofią Kryszak w Broniszewicach w 1805, zm. 1851 Polskie - skąd pochodził i kiedy dokładnie się urodził?

PostNapisane: 28 mar 2011, 10:03 

michasiek napisał(a):
Czy w spisie pochowanych znajdują się osoby o nazwisku Paruszewski/a ?
Chodzi przede wszystkim o Marię Paruszewską, poetkę zmarłą w 1937 roku, matkę pracodawcy mojego pradziadka.

Pozdrawiam!

Niestety nie.

PostNapisane: 28 mar 2011, 11:58 

Cytuj:
ebryka1 napisał(a):
Prochy osób z zlikwidowanego w 1973 roku "nowego" cmentarza Św. Wojciecha w tym i moich krewnych zostały przeniesione i złożone na cmentarzu komunalnym na Miłostowie, pole 35 kwatera 4. Jest to mała kwatera zbiorcza bez nazwisk.

Witam

Na „nowym” cmentarzu św. Wojciecha istniał grób śp. małżeństwa Ziółkowskich (główna alejka od krzyża w prawo po lewej stronie - niestety nie pamiętam imion i nie posiadam żadnego zdjęcia grobu), który do momentu likwidacji cmentarza odwiedzałem z mamą przynajmniej raz w roku. Prawdopodobnie byli to brat i bratowa mojej prababci śp. Pauliny Mańczak z domu Ziółkowskiej, najstarszej z wielu ... rodzeństwa. Poszukiwania tego rodzeństwa są strasznie trudne, bo z tych, których dotychczas odnalazłem, każde urodziło się w innej parafii, w różnych rejonach Wielkopolski.

Pytanie moje: czy istnieją gdzieś dokumenty o pochówkach na tym cmentarzu (księgi cmentarne) lub rejestr szczątków przeniesionych na cmentarz Miłostowo. Jeżeli tak, to gdzie i czy można z nich skorzystać dla poszukiwań genealogicznych.

Pozdrawiam,

Tomasz Masłowski

Remlein – Robakowo parafia Tulce, parafia Głuszyna
Paszkiewicz - parafia Głuszyna

PostNapisane: 28 mar 2011, 19:24 

tomekm napisał(a):

Pytanie moje: czy istnieją gdzieś dokumenty o pochówkach na tym cmentarzu (księgi cmentarne) lub rejestr szczątków przeniesionych na cmentarz Miłostowo. Jeżeli tak, to gdzie i czy można z nich skorzystać dla poszukiwań genealogicznych.

Witam.
Rejestr osób przeniesionych na cmentarz Miłostowo nie istnieje. Nie posiada go spółdzielnia Universum i biuro cmentarza. Dowiedziałem się że w przypadku mogił zbiorowych z likwidowanych cmentarzy takowych rejestrów nie prowadziło się.
Informacje o pochówku na "nowym" cmentarzu można znaleźć w parafialnej księdze zmarłych wraz z sygnaturą aktu w USC. Czy istnieją księgi cmentarne lub inne spisy dotyczące tego cmentarza nie wiem. Najlepiej będzie zapytać w biurze parafialnym - http://www.swietywojciech.archpoznan.or ... rtowa.html. Pracuje tam bardzo miła i pomocna starsza Pani.
Pozdrawiam.
Grzegorz

PostNapisane: 28 mar 2011, 20:52 

misiaczku :)
Maria Paruszewska nadal spoczywa na cmentarzu na Cytadeli.
Maria Paruszewska
ur. 1864 r.
zm. 1937 r. poetka, publicystka
Na budynku, w którym mieszkała i działała jest tablica pamiatkowa ( w Poznaniu ale nie znam nazwy ulicy)
Jak czytamy na stronach Internetowych to właśnie jej pomnik odnowiono " Cytadela-odnowiono kolejny grób"
Z Maria zwiazana była rodzina Nowowiejskich , zwłaszcza Rudolf, który do jej tekstu skomponował muzykę. Z pewnościa u Konserwatora Zabytkóe m. Poznania napewno dowiesz się wiecej, gdyż ten pomnik jest na pewno wpisany do katalogu zabytków
Rzeczywiście w spisie jej nagrobek nie jest wymieniony - patrz Zeszyt Nr 4/1991 GENS Towarzystwa Genealogiczno Heraldycznego
krysia

PostNapisane: 28 mar 2011, 21:17 

http://poznan.naszemiasto.pl/archiwum/1 ... ,id,t.html
cd. Maria Paruszewska
krysia

PostNapisane: 29 mar 2011, 09:14 

krysia napisał(a):
Rzeczywiście w spisie jej nagrobek nie jest wymieniony

Zastanawiam się co było przyczyną pominięcia tego nagrobka w czasie inwentaryzacji cmentarzy przeprowadzonych pod kierownictwem prof. Olszewskiego, której owocem jest wydana publikacja "Cmentarze na stokach poznańskiej Cytadeli"?
Faktem jest, że niektóre nagrobki trudno było zidentyfikować, nie było też śladu w dokumentach.. Wtedy wpisano NN.
Ale w przypadku tak znanej osoby, poetki? Czy możliwe, że jej grób był tak zniszczony, że uniemożliwiał identyfikację?

PostNapisane: 29 mar 2011, 09:22 

Właśnie znalazłam odpowiedź na moje pytanie :) Mogłam wczesniej przeczytac link od Krysi :!:

"Do starego secesyjnego pulpitu dołączyliśmy nową tablicę – tłumaczy Andrzej Kaszubkiewicz, prezes oddziału poznańskiego TOnZ. – Podobnie jak wiele innych grobów, pomnik pani Marii został całkowicie zniszczony podczas walk o wyzwolenie Poznania. Część płyt używano wtedy do zasypania fosy – wyjaśnia."

Dobrze, że ktoś pamiętał, który to grób! W dobie wysoko rozwiniętej techniki, komputeryzacji i wszędobylskiej elektroniki jednak pamięć ludzka i świadomość historyczna są bezcenne :!:

PostNapisane: 29 mar 2011, 18:04 

Ogromnie dziękuję za garść tak ciekawych informacji :D Dopiero niedawno dotarłem do informacji, że mój pradziadek służył w majątku Michała Paruszewskiego, syna poetki Marii, która w Poznaniu prowadziła salonik kulturalny dla muzyków i literatów :)
Muszę wyszukać tę tabliczkę na domu - podobno gdzieś przy Alejach Marcinkowskiego.

Ignacy Szlachciak, ur. ok. 1780, ślub z Zofią Kryszak w Broniszewicach w 1805, zm. 1851 Polskie - skąd pochodził i kiedy dokładnie się urodził?

PostNapisane: 14 cze 2011, 22:36 

I następna prośba do BeciaQ.
Zwracam się z gorącą prośbą , czy przy okazji byłoby możliwe sprawdzenie nazwiska Henicz i pochodnych, które są na liście poniżej.
Wielkie dzięki z góry.

Genealogia nauką cierpliwości.

PostNapisane: 16 cze 2011, 08:04 

Beato
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Frankowski, Batura i Szajek.

---------------------------------------------
Szukam
Frankowski, Straburzyński, Szymkowiak, Tacik, Łukaszyk, Szajek, Kalemba, Fąferek

PostNapisane: 16 cze 2011, 10:20 

Megabit napisał(a):
...sprawdzenie nazwiska Henicz i pochodnych...

Witam!
Niestety - nie ma na liście tych nazwisk.

Pozdrawiam!

Adam K.

Poznań / Międzychód :wink:

PostNapisane: 20 cze 2011, 19:44 

atamta napisał(a):
Beato
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Frankowski, Batura i Szajek.

Frankowska Stanisława CW-II-1 (Cmentarz Św. Wojciecha, kwatera II, grób nr 1)
Frankowski Bogdan CBP-III-14 (Cmentarz Bohaterów Polskich, kwatera III, grób 14

Batura i Szajek nie ma.

Dziękuję za cierpliwość: z powodu remontu nie miałam dostępu do książki.

PostNapisane: 20 cze 2011, 19:46 

Megabit napisał(a):
I następna prośba do BeciaQ.
Zwracam się z gorącą prośbą , czy przy okazji byłoby możliwe sprawdzenie nazwiska Henicz i pochodnych, które są na liście poniżej.
Wielkie dzięki z góry.

Niestety te nazwiska nie figurują w spisie.

PostNapisane: 21 cze 2011, 21:36 

Bardzo dziękuję Beato :)
Genealogia to jedyna dziedzina w której potrafię być cierpliwa :lol:

---------------------------------------------
Szukam
Frankowski, Straburzyński, Szymkowiak, Tacik, Łukaszyk, Szajek, Kalemba, Fąferek

PostNapisane: 08 lip 2011, 20:02 

Ja także dziękuję za poniesiony trud Tobie Beato!

Genealogia nauką cierpliwości.

PostNapisane: 21 lut 2014, 16:39 

Beato,
czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy w spisie występuje nazwisko Darowny Ludwik, Herbricht, Kaźmierczak Ludwika, Łagoda, Mizerny Stanisław?
Będę bardzo wdzięczny.

Jakub Mizerny

PostNapisane: 21 lut 2014, 18:01 

Ponieważ poruszono powyższy wątek, prosiłbym o sprawdzenie nazwiska - Gracjan Konieczny.
Z góry dziękuję.

Poszukuję: miejsca zgonu Franciszka Szmyta (Szmidta, Schmidta) ur. 30.03.1897 w Łękach Wielkich i jego rodziny

PostNapisane: 22 lut 2014, 00:37 

Dopiero dziś zauważyłem ten post.
Rzeczywiście, z całą pewnością w latach 2006/2008, gdy brałem udział w inwentaryzacji cmentarza na potrzeby wspomnianej publikacji, nie było nawet śladu po nagrobku śp. Paruszewskiej, a na plan i do ewidencji naniesione nawet były relikty nagrobków i oznaczone jako NN.
Grobu śp. Paruszewskiej nie było też na liście sporządzonej w 1991 r. przez Pana L. Krajkowskiego na podstawie napisów nagrobnych (Krajkowski L., Cmentarz parafii św. Wojciecha na stoku Cytadeli w Poznaniu, „Gens. Kwartalnik Towarzystwa Genealogiczno-Heraldycznego“ 1991, nr 4).

Pozdrawiam,
Adam

BeciaQ napisał(a):
krysia napisał(a):
Rzeczywiście w spisie jej nagrobek nie jest wymieniony

Zastanawiam się co było przyczyną pominięcia tego nagrobka w czasie inwentaryzacji cmentarzy przeprowadzonych pod kierownictwem prof. Olszewskiego, której owocem jest wydana publikacja "Cmentarze na stokach poznańskiej Cytadeli"?
Faktem jest, że niektóre nagrobki trudno było zidentyfikować, nie było też śladu w dokumentach.. Wtedy wpisano NN.
Ale w przypadku tak znanej osoby, poetki? Czy możliwe, że jej grób był tak zniszczony, że uniemożliwiał identyfikację?

PostNapisane: 23 lut 2014, 20:30 

kubota75 napisał(a):
Beato,
czy mógłbym prosić o sprawdzenie czy w spisie występuje nazwisko Darowny Ludwik, Herbricht, Kaźmierczak Ludwika, Łagoda, Mizerny Stanisław?
Będę bardzo wdzięczny.

Darowny Ludwik -Cmentarz Garnizonowy, kwatera I B grób 28, st. szer. pil. , ur. 29.7.1900, zm. 27.8.1921
Herbricht -nie ma
Kaźmierczak Ludwika-nie ma
Łagoda- nie ma
Mizerny Stanisław- Cmentarz Bohaterów Polskich,kwatera II, grób 44, ur. 16.11.1922, zm. 23.2.1945, zam. ul. Skarbowa 14; bez zawodu; USC692/1945

PostNapisane: 23 lut 2014, 20:32 

piko napisał(a):
Ponieważ poruszono powyższy wątek, prosiłbym o sprawdzenie nazwiska - Gracjan Konieczny.
Z góry dziękuję.

Niestety nie ma.

PostNapisane: 23 lut 2014, 20:48 

Witam Cię Beato!
Ze swej strony proszę o sprawdzenie nazwiska:
Jerzy Andropow,kpt.Artylerii WP,uczestnik wojny polsko-bolszewickiej 1920,a To pół krwi Rosjanin.
Pozdrawiam:
Krzysztof.

PostNapisane: 24 lut 2014, 14:31 

BeciaQ napisał(a):
kubota75 napisał(a):
Beato,
Będę bardzo wdzięczny.

Darowny Ludwik -Cmentarz Garnizonowy, kwatera I B grób 28, st. szer. pil. , ur. 29.7.1900, zm. 27.8.1921
Herbricht -nie ma
Kaźmierczak Ludwika-nie ma
Łagoda- nie ma
Mizerny Stanisław- Cmentarz Bohaterów Polskich,kwatera II, grób 44, ur. 16.11.1922, zm. 23.2.1945, zam. ul. Skarbowa 14; bez zawodu; USC692/1945

Dziękuję pięknie :)

Jakub Mizerny

PostNapisane: 24 lut 2014, 15:31 

Witam.
cristovoro napisał:
Cytuj:
Jerzy Andropow,kpt.Artylerii WP,uczestnik wojny polsko-bolszewickiej 1920,a To pół krwi Rosjanin.
Pozdrawiam:
Krzysztof.

Grób na 100% jest w miarę dobrym stanie.
Grobem opiekuje się: Stowarzyszenie Grupa Rekonstrukcji Historycznej 7 DAK
Mam gdzieś na dysku fotki jak znajdę to dam na forum.

PostNapisane: 24 lut 2014, 18:10 

cristovoro napisał(a):
Witam Cię Beato!
Pozdrawiam:
Krzysztof.

Nazwisko jest troszkę inaczej zapisane:
Antropow Jerzy - Cmentarz Garnizonowy, kwatera V grób 274; ur. 4.1.1893, zm. 5.8.1938; kapitan artylerii konnej; AAP Antropow Jerzy: Komenda Obozu Ćwiczebnego Biedrusko; zm.ch. CG/1654

PostNapisane: 24 lut 2014, 19:07 

Serdecznie dziękuję Beatko za wiadomości,które mi podałaś,a już w szczególności za datę urodzenia,której nie miałem.Tak masz rację nazwisko brzmi Antropow,przejęzyczyłem się wczoraj.To teść jednego z moich Nadobników.
Pozdrawiam>
Krzysztof.

PostNapisane: 07 maja 2014, 11:01 

Witajcie, ja rowniez poszukuje danych o miejscu pochowku mojego dziadka, zostal pochowany 27.02.1934 na cmentarzu garnizonowym w Poznaniu a wyprowadzenie zwlok nastapilo z kostnicy wojskowej Waly Jana III. Gdy odwiedzilam po latach grob mojego dziadka nie bylo juz pomnika, stal tylko krzyz a na nim NN. Dziadek moj to Stefan Jan Krzywicki.

Pozdrawiam serdecznie Zuzia

PostNapisane: 07 maja 2014, 20:25 

witam

chciałbym prosić o sprawdzenie nazwiska = ŁAPA

dzięki z góry
J. Łapa

PostNapisane: 07 maja 2014, 21:01 

Łapa Franciszek, szeregowy , zmarł, wypadek , utonął +14,6,1919r Poznań

PostNapisane: 23 sty 2017, 15:12 

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa posiada może książkę "Cmentarze na stokach poznańskiej Cytadeli" prof. Olszewskiego?
Na poznańskim Cmentarzu Garnizonowym pochowany jest brat mojego pradziadka - Ignacy Wilak. Niestety daty urodzenia i śmierci są nieczytelne, nie mam także żadnych informacji gdzie służył i jak zginął.
Będę wdzięczy za każdą pomoc.

PostNapisane: 23 sty 2017, 17:20 

wiland napisał(a):
Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa posiada może książkę "Cmentarze na stokach poznańskiej Cytadeli" prof. Olszewskiego?
Na poznańskim Cmentarzu Garnizonowym pochowany jest brat mojego pradziadka - Ignacy Wilak. Niestety daty urodzenia i śmierci są nieczytelne, nie mam także żadnych informacji gdzie służył i jak zginął.

Niestety do wykorzystania tylko w czytelni

http://ptpn-hip.pfsl.poznan.pl/ipac20/i ... sic_search

PostNapisane: 23 sty 2017, 17:38 

wiland napisał(a):
Dzień dobry,

plut. Wilak Ignacy, 31/08/... - 25/06/...

Kod CG-IV-74. Strona 112 w książce prof. Olszewskiego.
Niestety więcej informacji brak. Pochówki położone w najbliższym sąsiedztwie datowane są na lata 1924, 1925 i 1926.

Pozdrawiam
Maciej Czarnecki

PostNapisane: 23 sty 2017, 17:48 

Witam

Może to ten Ignacy Wilak ?

http://szukajwarchiwach.pl/53/474/0/19. ... olUQm5j67Q

http://szukajwarchiwach.pl/53/1897/0/1/ ... Ex3Q4npSXw

Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 23 sty 2017, 21:06 

Tak, to ten Ignacy. Akt urodzenia udało mi się znaleźć, ale tego dokumentu z ewidencji ludności m. Poznania nie widziałem. Czyli mam daty urodzenia: 31/08/1899 i śmierci - 23/06/1925 (25/06 to pewnie data pogrzebu).
Szkoda że nie ma informacji gdzie służył i jak zginął. Dziadek sądzi, że służył w 7. Pułku Strzelców Konnych Wielkopolskich i zginął spadając z konia na zawodach. Jak na razie znalazłem wykaz żołnierzy 7 PSK, ale tylko od stopnia oficerskiego.

Dziękuję za pomoc Panie Macieju i Panie Jarku.

Pozdrawiam
Maciej Wilak

PostNapisane: 24 sty 2017, 18:25 

[quote="wiland"]... Czyli mam daty urodzenia: 31/08/1899 ...

Akt urodzenia został wystawiony 01/08/1899, natomiast jeśli dobrze odczytuję to Ignacy urodził się 30/07/1899.

Pozdrawiam
Jarek

PostNapisane: 24 sty 2017, 22:58 

Jarek82 napisał(a):
Akt urodzenia został wystawiony 01/08/1899, natomiast jeśli dobrze odczytuję to Ignacy urodził się 30/07/1899.

Pozdrawiam
Jarek

Racja to będzie 30/07, zasugerowałem się datami z nagrobka (książki). Dziękuję za zwrócenie uwagi.

Pozdrawiam, Maciej

PostNapisane: 25 sty 2017, 00:35 

Notatka Goniec Wielkopolski 26.6.1925 str.3 http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/publica ... 2689?tab=1

Z URZĘDU STANU CYWILNEGO.
Zmarli dn. 24. 6. 25.
Plutonowy Ignacy Wilak 25 1at.

PostNapisane: 04 cze 2021, 20:28 

Dzień dobry.
Czy mogę prosić o sprawdzenie czy w spisie pochowanych figuruje nazwisko Maćkowiak Wojciech.

Pozdrawiam WG.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1