Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 05 wrz 2025, 17:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 wrz 2025, 09:51 

Dzień dobry, poszukuję namacalnego śladu (aktu własności?), że rodzina Franciszka i Cecylii Rurków była w posiadaniu ziemi w Kociałkowej Górce na przełomie XIX/XX wieku.

Po krótce: Rurków w okolicy Wierzyc/Pobiedzisk jest wielu, ale idziemy gałęzią Józefa Rurka i jego żony Marianny Goślińskiej (ślub 1862, Promno). Ich pierwszy wspólny syn rodzi się jeszcze w Promnie, natomiast kolejne dzieci już w Chwałkowie. I tak w 1866 roku na świat przychodzi Franciszek Rurek. Kolejne zapisy świadczą o tym, że rodzina z Chwałkowa przenosi się do Bocińca - tutaj w 1879 umiera Marianna z d. Goślińska. Józef z drugą żoną zamieszkają w Czachurkach, natomiast interesujący nasz Franciszek w 1890 roku ożeni się z zamieszkałą w Kociałkowej Górce Cecylią Majchrzak.

Dzieci urodzone z małżeństwa Franciszka i Cecylii:
- Wincenty ur. 1892 Kociałkowa Górka
- Franciszek ur. 1893 Kociałkowa Górka
- Marianna ur. 1895 Kociałkowa Górka
- Katarzyna ur. 1897 Kociałkowa Górka
- Stanisław ur. 1900 Kociałkowa Górka
- Michał ur. 1902 Wierzyce
- Stanisława ur. 1906 Wierzyce
- NN ur. 1907 Wierzyce
- Ignacy ur. 1910 Wierzyce
- Maria ur. 1912 Wierzyce
- Władysław ur. 1913 Wierzyce

Idąc tym tropem rodzina Franciszka i Cecylia zmieniła miejsce zamieszkania z KG na Wierzyce między 1900, a 1902 rokiem.
Dlaczego mnie to interesuje? Oczywiście rodzinna legenda. Najmłodszy syn Władysław to mój pradziadek. Miał 5 lat kiedy zmarła jego matka Cecylia, a ojciec ożenił się po raz drugi. Później opowiadał swojej córce, a mojej babci, że matka zmarła z żalu bo przeprowadzka była podyktowana utratą ziemi i całkowitym zubożeniem.

Przeszukałam dostępne mi dokumenty, ale poza wpisami w metrykach nie znalazłam żadnego dowodu na potwierdzenie tej historii. Czy możecie podpowiedzieć gdzie jeszcze mogę szukać?

Pozdrawiam
Lidia Zaorska

__________________________________________________________________________________________________________
Szukam informacji o rodzinach: Przywarty, Rurek, Beyer, Springer

Strefa czasowa: UTC + 1